• Anasayfa
  • Blog
  • Meme Kanseri Farkındalık Bilekliği ile Hayat Kurtaran Önlemlere Destek Olun!!
Yayınlanma Tarihi 11.12.2024 Genel Kültür

Meme Kanseri Farkındalık Bilekliği ile Hayat Kurtaran Önlemlere Destek Olun!!

¨Pembe kurdele¨ teması ile özdeşleşen meme kanseri farkındalık çalışmaları, her yıl Ekim ayında bilimsel ve sosyal içerikli programlar ile gündeme taşınıyor. 2023 yılı verilerine göre dünya genelinde 2,3 milyon kadın bu hastalık ile mücadele ediyor. 26 Ekim Pembe Kurdele Takma Günü etkinlikleri kadınların yaşamını etkileyen bu ciddi hastalığa dikkat çekmek üzere tüm dünyada kabul görüyor. Bizler de ¨meme kanseri erken teşhis ile hayat kurtarır¨ bilinci doğrultusunda, kadınların bilmesi gereken en önemli noktaları sizler için derledik. ¨Meme kanseri nasıl anlaşılır¨ ve ¨hangi aşamalardan geçer¨ sorularına birlikte yanıt bulalım.

Meme Kanseri Riskleri Nelerdir?

Sağlıklı yaşam bilinci ve vücudunuzun size vermiş olduğu sinyalleri takip etmek, pek çok hastalıkta olduğu gibi meme kanseri riskinde de azalmaya yardımcı oluyor. Kadınlarda yaşa ve genetik yatkınlığa bağlı olarak meme kanseri riski artsa da çevre ve yaşam alışkanlarının bu konudaki etkisi de önem içeriyor. Eğer siz de aşağıdaki özelliklerden birine ya da birkaçına sahipseniz, meme kanseri farkındalık haftası faaliyetlerine katılarak bilgi ve korunma düzeyinizi keşfedebilirsiniz: • Menopoz sonrası 5 kilodan fazla yağa bağlı kilo alan • Menopoz sonrası minimum iki yıl süresince hormon ilacı kullanmış olan • Hareketsiz veya sınırlı hareketle yaşamını sürdüren • Yaş faktöründen bağımsız obezite sorunu yaşayan • Hiç doğum yapmamış veya bebek emzirmemiş olan • 35 yaş sonrasında doğum yapmış olan kadınlardan biri misiniz?

İlk Belirtileriyle Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Kadınların vücudundaki fiziksel değişimleri takip etmeleri meme kanseri farkındalığı için önemli bir adımı oluşturuyor. Sağ veya sol göğsünüzde bir kitle hissetmeniz halinde, ağrı olmasa bile hekime başvurabilirsiniz. Kendi kendine meme muayenesi olarak da bilinen işlemin ilk belirtisi olan büyüyen ve hissedilen kitle olgusu, bazen aşağıda sıralanan farklı durumlar ile birleşebilir. Evde her ay düzenli olarak kendi muayenenizi yaparak, bu durumların varlığını gözlemleyebilirsiniz. • Göğsünüzde hissettiğiniz yumru ile birlikte veya bu yumrudan bağımsız olarak meme ucunda ağrı, kaşıntı, yanma, • Meme ucunda geriye doğru çekilme ve büzülme, • Meme ucundan kanlı akıntı gelmesi, • Meme derisinde tahriş ve gergin cilt dokusunun bozulması, portakal görünümü bir yapıya rastlanması, • Meme ucundaki deri dokusunda kızarıklık görülmesi veya kabuksu ve sert bir yapı oluşması durumularında dikkatli olmalısınız. Memede oluşan kitle hissinden daha önce, koltuk altında veya köprücük kemiği çevresinde şişlik benzeri bir farklılaşma ile karşılaştıysanız bir uzmana başvurmayı geciktirmeyiniz. Tüm bu durumlarda meme kanseri erken teşhisi için en yakın sağlık kurumuna giderek detaylı bir tetkik isteyebilirsiniz.

Meme Kanseri Tedavisi için Hangi Seçenekler Uygulanıyor?

Meme kanseri, erken tanı ile hastalarda %90’a ulaşan iyileşme ve yaşam süresini uzatan önlemlere imkan tanıyor. İlk tıbbi tanı ile birlikte hem hastanın tedavi süreci hem de yaşam konforunu artırıcı düzenlemeler başlıyor. Genellikle ilk adımda, meme dokusunun alındığı mastektomi ya da meme dokusunun korunduğu cerrahi müdahaleler tercih ediliyor. Kanser hücrelerinin küçültülmesi sırasında kemoterapi işlemi uygulanabiliyor. Ayrıca cerrahi sonrasında, kalan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemek üzere, radyasyon tedavisi, hormon terapi, immünoterapi ve akılcı ilaç ile hedefli tedavi uygulamaları da hastalığın evresine göre sürece dahil ediliyor.

Meme Kanseri Erken Teşhis Müdahaleleri Nelerdir?

Anneniz, kız kardeşiniz, ablanız veya kız çocuğunuzda meme kanseri öyküsü varsa daha bilinçli olmanız öneriliyor. Bunlara ek olarak, göğsünüze yakın bir bölgeden radyoterapi işlemi gördüyseniz, menopoz sürecine 55 yaşından sonra girdiyseniz ya da 12 yaşından önce adet görmeye başladıysanız, meme kanserine genetik yatkınlık gösteriyor olabilirsiniz. Bu durumlardan birine ve sonradan kazanılan çevresel faktörlere uyan bir durumunuz olup olmadığınızı kontrol ediniz. Yanıtınız ¨evet¨ ise, bir önceki bölümde bahsettiğimiz kendi kendine meme muayenesi uygulamasını bedeninizdeki değişimleri gözlemleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

Meme Kanseri Teşhisi için Hangi Uygulamalar Öneriliyor?

İlk aşamada, KKMM ile tespit ettiğiniz riskli kitle şüphesini, tıbbi muayene ve görüntüleme ile kontrol ettirmelisiniz. Böylece kanser riski taşıyan bulgunun, hızlı biçimde tedavi sürecine yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Tıbbi süreçte, meme kanseri teşhisi için çoğunlukla mamografi testleri kullanılıyor. Bununla beraber riskli kitle görülmesi halinde ve hastanın bulunduğu aşama dikkate alınarak, diğer tıbbi işlemler de devreye giriyor. Hem kanser teşhisi için hem de tedavi sürecinin ne ölçüde başarıya ulaştığını izlemek amacıyla, uzmanlar ultrasonografi, meme sintigrafisi, MR ve CT - PET çekimi gibi işlemleri de öneriyor.

Meme Muayenesi için Uygun Zaman Var mı?

Meme muayenesi için 45 yaş sonrasında kadınların iki yılda bir mamografi çektirmeleri büyük önem taşıyor. Diğer kanser vakalarında olduğu gibi meme kanserimin erken teşhisi için de en yakın Aile Sağlık Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Dijital yolla yapılan tarama teknikleri tıp biliminin tüm gelişmelerini içeriyor. Üstelik 40 ile 69 yaş aralığındaki kadınlar için tarama hizmeti ücretsiz veriliyor. Meme kanseri farkındalık haftası etkinliklerine katılarak yeni tedavi seçeneklerinden haberdar olabilirsiniz.

Daha Fazla Farkındalık için Meme Kanseri Bilekliği Tercih Edin!

Kadınların karşılaştığı kanser türleri içinde meme kanseri, %30 oranla en üst sırada yer alıyor. Bu nedenle kendi sağlığınız kadar sevdiklerinizin de hastalığa yakalanma riskinin her an farkında olmanız önem arz ediyor. Meme kanseri farkındalık bilekliği ile Pembe Ay olarak adlandırılan dönemde bu mücadeleye güç katabilirsiniz. Meme kanseri bilincini artırıcı pembe kurdele logolu Ersa modellerini tercih ederek, bilinçlendirme faaliyetlerinin gücüne ortak olabilirsiniz. Üstelik meme kanseri farkındalık ürünleri arasından seçeceğiniz modellerin geliri ile MEMEDER işbirliğindeki sosyal sorumluluk kampanyasına katkı sunabilirsiniz.

Kaynakça

Meme Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi. https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/meme-kanseri-belirtileri-tanisi-ve-tedavi-yontemleri#meme-kanseri-tedavisi

Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor. https://www.acibadem.com.tr/hayat/meme-kanserinde-erken-tani-hayat-kurtariyor/#:~:text=Erken%20tan%C4%B1yla%20meme%20kanserlerinde%20y%C3%BCzde,%C5%9Fi%C5%9Flik)%20kanserin%20en%20%C3%B6nemli%20belirtisi%E2%80%A6

Sağlık Bakanlığı (2024). Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı Haberi.
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler-kanser/ekim-meme-kanseri-farkindalik-ayi.html#:~:text=Her%20y%C4%B1l%20Ekim%20ay%C4%B1nda%20d%C3%BCzenlenen,%E2%80%9CPembe%20Kurdele%E2%80%9D%20temas%C4%B1%20kullan%C4%B1lmaktad%C4%B1r.

Ersa Saat, hem lüks hem de günlük kullanım için üretilen saat modellerini, Türkiye’nin dört bir yanındaki saat tutkunlarına sunar. Ersa Saat güvencesiyle Casio, Bulova, Timberland ve daha birçok dünya markasının saatlerini satın alabilirsiniz.

Ana Sayfa

Menü

Sepetim

Profilim