Yayınlanma Tarihi 26.12.2022 Saat Bilgileri

Saat İçindeki Göstergeler Nelerdir?

Saat içindeki göstergeler dijital veya analog modellere göre birbirinden ayrılır. Saatlerin sahip olduğu sembolleri bilirseniz tüm özelliklerden en verimli şekilde faydalanabilirsiniz. Saat teknolojisinin giderek gelişmesi birbirinden ayrıcalıklı modellerde kendini gösterir. Göstergeler, dijital saatlerde bir ekran paneli ile öne çıkarken analog saatlerde ibrelerin yer aldığı bir kadran ile dikkat çeker.

Analog saatlerin kasasının içinde yer alan mekanik sistem, küçük dişli çarklarla işler. Kurma kolu yardımıyla yararlandığınız bu özelliklerin arka planında dişli çarkların emeği büyüktür. Son yılların popüler saatlerinden olan akıllı saatler ise bir işletim sistemi ile öne çıkar. Fakat marka veya model fark etmeksizin her saatin ekranında çeşitli göstergeler yer alır. İşlevsel göstergelere sahip ürünlerin fiziksel yapıları da bir o kadar karmaşıktır. Özelliklerin sayısı arttıkça kol saatleri de lüks kategorilerde kendine yer bulur.

saat-icindeki-gostergeler-nelerdir-2

Saat İçindeki Göstergeler Nelerdir?

Saat göstergeleri bazı modellerde kısıtlı iken bazen de oldukça fazladır. Göstergelerin fazla olması özelliklerin de çeşitli olduğunu gösterir. Siz de saat göstergeleri anlamları nelerdir merak ediyorsunuz şu detaylara göz atabilirsiniz:

Kronograf

Birçok analog saatte bulunan kronograf, günümüzde yarışlar için kullanılır. Kronograf özelliği bulunan bir saatte birden fazla alt kadran vardır. Kronograf göstergeleri üzerinde de bir saat gibi ibreler bulunur. Bir yarışmacı, yarışmayı tamamladığında kurma koluna basarak mevcut süreyi bu özellikle kaydedebilir. Aynı işlem 2. yarışmacı için de tekrarlanır. Kısacası kronometreli saatler olarak adlandırılabilir.

Derinlik Ölçer

Özellikle dalgıçların tercih ettiği ve derinlik ölçer bulunan saatler belli basınçlara karşı dayanıklıdır. Her modelin ölçebileceği derinlik farklıdır. Mevcut derinlik saat kadranındaki göstergeler içerisinde yer alır.

Adım Sayar

Adım sayar özelliği genellikle bir çift ayakkabı sembolü ile gösterilir. Hemen altında ise atılan adımlar anlık olarak güncellenir. Özellikle akıllı saatler ile birlikte akıllı bir telefon entegre halinde çalıştırıldığında geçmişe dönük attığınız adımları da görebilirsiniz.

GMT Saat

Sürekli olarak uluslararası seyahat yapan insanlar jet lag yaşayabilir. Bunun sebebi varış yapılan yerin saati ile insanın biyolojik saatinin uyuşmamasıdır. GMT saatler, seyahat yapan pilot veya diğer meslek gruplarının zihninin bu saat farkını kapatmasına yardımcı olur. Bu özellikteki bir saatin bir bezeli bulunur. Döndürülebilen bu bezelin üzerinde bir saat daha olur. Gidilecek yer ile yola çıkılacak yer arasındaki saat farkı bezel üzerinden ayarlanarak hedef noktasına ulaşıldığında hesaplama kolaylıkla yapılabilir.

Ay Durum Göstergesi

Ayın farklı evrelerini bilmek isteyenler bu tarz özellikte bir kol saati tercih edebilir. Ay göstergesi genellikle kol saati kadranının alt kısmında yer alır. Ayın şekli kolaylıkla seçilebilecek büyüklüktedir. Ayrıca saatlere estetik bir görünüm kattığı için tercih sebebidir.

Alarm

Kol saati içindeki göstergeler arasında en çok kullanılanlardan biridir. Dijital saatlerde “AL” veya “çalar saat” sembolü ile gösterilebilir. İstediğiniz zamana alarm kurduğunuz takdirde kol saatiniz sesli bir şekilde uyarı vererek sizi haberdar eder. Analog saatlerde kurma koluyla ayarlama yapılırken dijital saatlerde butonlar aracılığıyla alarm belirlenir.

Aydınlatma

Aydınlatma sembolü, kol saati göstergeleri arasında karanlık ortamlarda daha iyi bir kullanım sağlayabilmek için öne çıkar. Genellikle kadran üzerinde “light” yazısı ile gösterilir. Analog saatlerde ise bir veya birden fazla kurma koluna basarak aktif edilir.

saat-icindeki-gostergeler-nelerdir-1

Saatteki Küçük Göstergeler Ne İşe Yarar?

Kol saatlerindeki göstergeler arasında küçük semboller de yer alır. Bu semboller bazen İngilizce olarak belirtildiği için anlaşılması zorluk yaratabilir. İşte merak edilen bu semboller:

Pil Seviye Göstergesi

Özellikle lüks saatlerde pil seviye göstergesi, batarya simgesi şeklinde öne çıkar. Batarya simgesinin içerisinde sayıyla veya çubuk şeklinde güncel sarj değeri gösterilir. Pil seviyesi düşük olduğunda pilini değiştirmeniz veya şarj etmeniz için uyarı verir.

Pusula

Yön tayini yapabilmeniz için saat kadranının üstünde pusula yönlerinin baş harflerini görebilirsiniz. Yanında GPS bulunmayan kişiler için pusulalı bir saat elverişli olabilir.

Tarih Bölümü

Kol saati üzerindeki göstergeler arasında en işlevsel olan sembollerdendir. Analog saatler, tarihi aylık periyotlarda otomatik olarak karşınıza çıkarır. Bazı analog modellerinde tarihin yanına günlerin kısaltılmış olarak isimleri de eklenebilir. Dijital saatlerde ise çoğunlukla gün, ay ve yıl şeklinde görebilirsiniz.

Tachymeter

Bazı analog saat modellerinin sağ üst kısmında “tachymeter” şeklinde bir yazı görülür. Saat yönünün tersine olarak yazılmış sayılar bulunur. Ayrıca soldan sağa doğru her bir sayı giderek artar. Bu özellik, hız ve mesafeyi belli bir sürede hesaplamaya yardımcı olur. Kısacası belli bir matematiksel hesabın karşılığını direkt olarak karşınıza çıkarır. Bu sayede hesaplama sırasında zaman tasarrufu sağlar.

Bluetooth

Bluetooth göstergesi telefonunuz ile saatinizi eş zamanlı olarak kullanabileceğinizi gösterir. Böylelikle saatinizi telefon üzerinden kontrol edebilir ve zevkinize uygun özelleştirme tercihlerini seçebilirsiniz.

Saat üzerindeki göstergeler marka ve modele göre farklılık gösterir. Akıllı saat, analog saat veya bir dijital saatte benzer özellikler yer alsa da ihtiyaçlara uygun bir ürün tercih etmek gerekir. Siz de kullanım alışkanlıklarınıza göre bir saat arıyorsanız Ersa Saat’in eşsiz koleksiyonuna göz atabilirsiniz

Ana Sayfa

Menü

Sepetim

Profilim