Trekkinge Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
Kendinizi dağın ya da yamacın tepesinde, muhteşem manzaralara bakarken hayal ediyorsanız bu eşsiz maceralara yelken açan trekking tam size göre. Outdoor trekking maceraları son derece heyecan verici olsa da engebeli yürüyüş yolları, çamurlar veya taşlıklar arasında her duruma hazırlıklı olmanız önemlidir. Yaklaşan trekking maceranız için çantanızı hazırlarken önemli hiçbir şeyi unutmadığınızdan emin olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Gelin, trekkinge giderken yanınıza mutlaka almanız gereken 7 önemli eşyaya daha yakından göz atalım!
1. Sırt Çantası
Hava koşulları veya arazi durumu ne olursa olsun, trekkinge giderken alınacaklar listesinin ilk sırasında yağmura dayanıklı sağlam ve fonksiyonel bir sırt çantası yer alır. Trekking için çanta seçerken askılarını, yan cepleri, bölmeleri ve içine yerleştirilmiş bir destek çerçevesi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu, trekking maceraları sırasında yanınıza almanız gereken tüm eşyaları düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca parkurun ne kadar uzun olduğuna bağlı olarak en az 40 litrelik kapasiteye sahip bir trekking sırt çantası tercih etmeniz önemlidir. Yüksek irtifada yürüyüşe çıkıyorsanız, ne zaman yağmur veya kar yağacağını asla bilemezsiniz. Bu nedenle sırt çantanızın içindeki eşyaları korumak için sırt çantanız için yağmur kılıfı olmadan maceraya atılmayın.
2. Trekking Kıyafetleri
Maceraya atılırken tercih etmeniz gereken trekking kıyafetleri; iklim koşullarına, arazi türüne veya aktivite yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Ancak durum ne olursa olsun, dağlarda veya yamaçlarda yürürken hava koşullarının aniden değişebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Pek çok trekking maceracısı yalnızca bir kat tişört giyerek yürüyüşe atılmayı tercih eder. Ancak terlediğinizde, vücudunuza soğuk rüzgarların çarpmasını önlemek için çantanızda bir ara katman, softshell ve yağmurluk gibi kıyafetlerin mutlaka yer alması gerekir. Ayrıca, egzersiz yoğunluğu arttıkça veya ısı yükseldikçe pantolon yerine hiking şort gibi daha hafif ürünlerle yola devam etmeniz de gerekebilir. Bu nedenle özellikle bahar ya da yaz aylarında dönüştürülebilir hiking pantolonları seçin veya outdoor şortları yedek olarak yanınıza alın.
3. Termos
Trekking için malzemeler listesi oluştururken en önemli şeylerden biri de zorlu koşullarda da dayanacak olan termostur. 0.47 litreden 1.4 lt.’ye kadar uzanan termos veya matara çeşitleri, yüksek irtifalarda dahi su içmenizi sağlar. Ayrıca, enerjinizi yükseltmek için kahve veya diğer sıcak içeceklerinizi uzun süre sıcak bir şekilde muhafaza etmeye yardımcı olur. Sıcak günlerde yürüyüşe çıkmayı planlıyorsanız buz gibi suyunuzu termosun içerisine koyarak uzun süre ferah şekilde içmenin keyfini de çıkarabilirsiniz. Her biri bir litrelik en az iki su şişesi ve bir termos taşıyarak açık havada her duruma hazırlıklı olun. İçecekle birlikte ateşe veya suya ihtiyaç duymadan pratik şekilde tüketebileceğiniz hafif atıştırmalıkları da çantanıza eklemeyi unutmayın.
4. İlk Yardım Malzemeleri ve Medikal Ürünler
Trekking yaparken ne zaman tökezleyip dizinizi yaralayabileceğinizi veya sağanak yağmurda üşütebileceğinizi asla bilemezsiniz. Daha kısa yürüyüşlerde veya daha az zorlu patikalarda bile ilk yardım malzemelerini ve medikal ürünleri yanınıza aldığınızdan emin olmanız gerekir. Basit ilk yardım çantanızın acil durumda erişilebilir olması için elinizi ilk attığınızda bulabileceğiniz bir yere yerleştirin. Çoğu dağcı çantalarının iç kapağında ilk yardım gibi öncelikli ürünler için özel bölmeler bulunur. Medikal kiti buraya yerleştirerek acil anlarda anında müdahale edebilirsiniz.
5. Akıllı Saat
Akıllı saat, kırsal alanlarda veya zorlu patikalarda trekking yaparken olmazsa olmaz ekipmanların başında gelir. İrtifa, barometre ve pusula işlevlerine sahip bir akıllı saat, en iyi gezi rehberiniz olabilir. Açık hava maceranızın uzunluğu veya zorluk seviyesi ne olursa olsun, her zaman uluslararası acil durum koordinasyonu bulunan akıllı saatler seçmek önemlidir. SOS mesajı göndermenizi ve iki yönlü mesajlaşmanızı sağlayan akıllı saatler sayesinde acil durumlarda iletişim hâllinde olmanız kolaylaşır. Ayrıca mesaj veya fotoğraf göndermenizi de sağlayan akıllı saatler ile konumunuzu ve rotanızı canlı şekilde paylaşabilirsiniz.
6. Tamir Kiti/Araçlar
Doğa yürüyüşlerinizde kullanışlı trekking malzemeleri ile her duruma hazırlıklı olmanız gerekir. Önünüze çıkan çalılardan kurtulmak veya aniden karanlıklaşan havada önünüzü görmek için gerekli malzemeler yanınızda olmalıdır. Bunun için çok yönlü bir bıçak, çakı, kafa lambası, ekstra pil, bant, kurşun kalem ve küçük dişli tamir takımı gibi araçlar çantanızda mutlaka yer alması gereken malzemeler arasındadır. Tüm malzemeleri küçük bir kit şeklinde saklayarak gerektiğinde kolayca erişilebilir olmasını sağlayın.
7. Baton
Trekking macerasına hazırlanırken çift olarak satılan ve birlikte kullanılan yürüyüş batonlarını da mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Katlanabilir veya uzunluğu ayarlanabilir özelliklere sahip batonlar adım atarken dizlere, bacaklara ya da sırta binen kuvveti azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca bazı yürüyüş batonlarında darbeyi veya ani şoku emen özel dahili yay gibi sistemler de bulunur. Bu sayede en zorlu parkurlarda dahi güvenli ve sağlam şekilde adım atarak trekking maceralarınızı en iyi şekilde tamamlamanız kolaylaşır. Özellikle sırtınızda ağır bir trekking çantası taşırken yürüyüş batonlarının stresi azaltan özelliklerine ihtiyacınız artabilir.
İster kısa süreli parkurlar ister günler süren yürüyüşler için hazırlanın, trekking maceralarına çıkmadan önce bu listedeki tüm ürünleri yanınızda taşımanız iyi ve verimli bir yürüyüş için önemlidir. Bir sonraki maceranız için eksikleriniz varsa en kaliteli trekking ekipmanlarını Ersa Saat ayrıcalıklarıyla seçebilir, her koşula hazırlıklı olmanın keyfini çıkarabilirsiniz!