Yeni Termosun İlk Kullanımında Ne Yapılmalı?
Termos, içecek ve yiyeceklerin sıcaklıklarını bir süre boyunca korumak için gündelik hayatta sıklıkla kullanılan mutfak gereçlerinden biridir. Termos kullanmak hem ekonomik hem de güvenilirdir. Örneğin; her sabah kahve almak yerine, evinizde alışık olduğunuz kahveyi, sevdiğiniz şekilde yaparak termosunuza doldurabilirsiniz. Yemek termosları da son yıllarda okul ve iş yerlerine yemek götürmek için tercih edilir. Okula giden çocukların öğle arasında sıcak yemek tüketebilmesi için yemek termosları olmazsa olmaz ihtiyaçların başında gelir. Termos içinde yemek götürmek, dışarıda sağlıksız gıdalar tüketmek yerine temiz, güvenilir ev yemeklerini tüketebilmeyi sağlar. Termos modelleri hem sıcak hem de soğuk tutmak için kullanılır. İyi bir termos, içine konulan gıdanın sıcaklığını yaklaşık olarak 12 ila 24 saat arasına sabit tutar. Hazırladığınız içecek ve gıdaları yanınızda, güvenilir bir şekilde ve ısı kaybı olmadan taşımak için termos çeşitlerini kullanabilirsiniz. Termos ilk kullanımında ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız yazımızda aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz!
Yeni Termosun İlk Kullanımına Hazırlık
Yeni bir termos aldığınızda ilk olarak; termosu paketinden çıkarıp içinde ya da dışında herhangi bir ezilme, çizik ya da hasar olup olmadığı kontrol etmelisiniz. Ardından termosun kapak kısmı, bu kısımda yer alan plastik, sızıntı önleyici parçaların yerinde, hasarsız olduğundan emin olunmalıdır. Termosun kapağı çıkarılıp takılarak kapak kontrolü yapılmalıdır. Termos görünürde hasarsız olsa bile paketi bir süre için atılmamalıdır. Kullanım sonrası termosun sıcaklığı korumaması ya da sızdırması gibi olasılıklara karşılık sorunsuz değişim için paket saklanmalıdır.
Yeni Termosun Temizlenmesi ve İlk Yıkama
Yeni termos ilk alındığında temizleme işlemi için bir bulaşık süngeri, bulaşık deterjanı ve ılık su kullanılmalıdır. Termosun kapağı çıkarılıp hem içi, hem de kapağı, süngere alınan bir miktar bulaşık deterjanı ile köpürterek yıkanmalı ve ardından ılık su ile tüm köpük ve deterjan kalıntıları temizlenene dek durulanmalıdır. Durulama işlemi sonrası kullanım sırasında koku oluşmaması için bir kurulama beziyle termosun içi ve kapağı kurulanmalıdır. Termoslar, çelik ya da plastik malzemelerden üretilir. Plastik termos modelleri yıkanırken mümkün olduğunca kokusuz deterjanlar tercih edilmelidir. Plastiğin içine işleyecek yoğun ve ağır kokulu deterjanların kullanımından kaçınılmalıdır. Termosun yıkama işleminde, çamaşır suyu ya da yağ çöz gibi ağır kimyasallar kullanılmamalıdır. Bu tip deterjanların kullanması, termosun dışındaki rengin solmasına, termosun içinde ya da plastik parçalarında ağır koku oluşumuna neden olabilir. Ayrıca amonyak içeren krem temizleyicilerin kullanımı da termos temizliğinde önerilmez. Krem temizleyiciler termosun içini ya da dışını çizebilir ve plastik kısımlara sinen bir koku oluşturabilir. Termoslarda ilk kullanım öncesi ve sonrası yıkamalarda, bulaşık makinesi kullanımı önerilmez. Termosu bulaşık makinesinde yıkarsanız sıcaklığı koruma ve sızdırma gibi özellikleri kaybedebilir. Bulaşık makinesi yüksek sıcaklık ile yıkama yaptığından termosun kapak ve plastik sızdırma önleyici parçalarının şeklinin bozulmasına, erimesine, zarar görmesine neden olabilir. Termosun kutusunda ya da kullanım kılavuzunda ‘bulaşık makinesinde yıkanabilir’ ifadesi varsa termosu bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.
Termosun İçini İlk Kez Su ile Doldurma
Yeni alınan termosun temizliği yapıldıktan sonra termos ilk kez su doldurmak için hazırdır. Herhangi bir içeceği ya da gıda maddesini termosa koymadan önce termosun içine, kapasitesine uygun miktarda su koyabilirsiniz. Bazı termosların içinde kapasiteyi gösteren işaretler bulunur. Bu işaretleri dikkate alarak su doldurabilirsiniz. Termosun içine su doldurduktan sonra kapağını kapatıp suda farklı bir tat ya da koku olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Termosun Kokusunun Giderilmesi
Yeni alınan termoslarda koku olabilir. Bu koku genellikle ilk yıkamadan sonra geçer. Plastik termoslarda koku oluşumu çelik termoslara göre daha fazladır. Çelik termos ilk kullanımı öncesi bulaşık deterjanı ve ılık suyla yıkanmalı, yıkama sonrası koku hala geçmediyse sirke ve karbonat gibi doğal temizlik maddeleri kullanılmalıdır. Farklı materyallerden üretilmiş termosların kokusunun giderilmesi için; termosun içini sıcak suyla doldurun, sıcak suyun içine iki yemek kaşığı beyaz sirke koyun. Beyaz sirkeli su karışımını termosun içinde bir iki saat beklettikten sonra termosun içini iyice durulayın. Sirke kötü kokuları nötralize ederek, termosun içindeki kokuların giderilmesini sağlayacaktır. Termoslarda ilk kullanım nedeniyle kaynaklanan kokuyu yok etmenin bir diğer yöntemi ise kötü kokuları yok etme özelliği bulunan karbonat kullanmaktır. Termosun içine sıcak su doldurup içine bir tatlı kaşığı karbonat koyun; bir saat boyunca bekletip duruladıktan sonra kokunun yok olduğunu fark edebilirsiniz.
Termosun Sızdırmazlık Testi
Bir termosun kalitesini belirleyen en önemli kriterlerden biri sızdırıp sızdırmadığıdır. Termos sızdırıyorsa bu aynı zamanda sıcaklığı da muhafaza edemeyeceğini gösterir. Çünkü termosun gıdayı sızdırması, sıcaklığı da sızdıracağı anlamına gelir. Sıcak ya da soğuk içecek ve gıdaların çantanıza dökülmemesi için termos ilk kullanım öncesi sızdırmazlık testi yapılmalıdır. Sızdırmazlık testi için termosun içini suyla doldurun. Termosun kapağını dikkatle kapatın ve birkaç kez sallayın ve ters çevirin. Etrafa damlacıklar sızmıyorsa, termosunuz sızdırmazlık testini geçmiş demektir.
İlk Kullanımda Termosun Sıcak ve Soğuk Tutma Kapasitesini Test Etmek
Bir termosun performansını, sıcak ve soğuk tutma kapasitesi belirler. Termos ilk alındığında temizleme işlemini yaptıktan sonra termosun içini kaynar suyla doldurun. Termosun kapağını sıkıca kapatın ve altı saat boyunca bekleyin. İçindeki su hala aynı sıcaklıktaysa, altı saat daha bekleyin. On iki saat sonunda su hala sıcaksa bu termosun performansının son derece iyi olduğunun bir göstergesidir. Her saat başı suyun sıcaklığını kontrol ederek, termosun saatlik sıcaklığı muhafaza etme kapasitesini de değerlendirebilirsiniz. Termosun soğuk tutma kapasitesini test etmek için ise beş küp buz ile soğuk suyu termosun içine doldurun. İlk dört saatte ya da ilk altı saatte termosun kapağını açıp buzların eriyip erimediğini kontrol edin. Altı saat içinde buzların bir kısmı hala erimeden duruyorsa bu termosunuzun soğuk tutma kapasitesinin yeterince iyi olduğunu gösterir. İçecek ya da gıdalarınızın sıcaklığını uzun saatler boyunca koruyan termos çeşitlerini okulda, işte, spor yaparken ya da yolculukta, kısacası her yerde kullanabilirsiniz. Farklı renk ve iç hacimlerine sahip termos çeşitlerini Ersa Saat’te bulabilir, dilediğiniz ürüne hemen sahip olabilirsiniz.