ARA

Beğendiklerim

Sepetim

Satın Al

İndirim : 0 ₺

Toplam : 0 ₺

  • Anasayfa
  • Blog
  • Saat Nasıl Yapılır? Saatlerin Üretim Süreci Hakkında Rehber
Yayınlanma Tarihi 13.06.2024 Saat Bilgileri

Saat Nasıl Yapılır? Saatlerin Üretim Süreci Hakkında Rehber

Aksesuar denince akla gelen ürünlerden biri olan saatler, zamandan haberdar olmak ve estetik bir görünüm yakalamak için vazgeçilmezdir. Saatçilik, günümüzde en eski zanaatkarlık alanlarından biridir. Kültürel ve tarihsel bir öneme sahip olan saat zanaatkarlığı, estetik ve işlevsel açıdan hassas süreçleri beraberinde getirir. Saat tasarımı için hem sanatsal unsurları hem teknik mekanizmaları özenli bir şekilde harmanlamak gerekir. Peki, saat nasıl yapılır? İşte saat üretimi sürecine dair öne çıkan konu başlıkları…

Saat-Nasıl-Yapılır-banner

Saat Tasarımının İlk Aşamaları

Saat tasarımında, sadece saatin parçalarını bir araya getirmek ve bunları birlikte çalıştırmak yeterli değildir. Teknik unsurlara ek olarak saat çalışma prensiplerini de dikkatli bir şekilde ele almak ve ilk tasarım aşamasından son adıma kadar tüm süreçleri planlamak gerekir. Saat tasarımının ilk aşamalarında şu adımlar takip edilmelidir:

  • Hedef kitle ve işlevsellik kriterleri: Saat tasarımının ilk adımında, ürünün kimler için tasarlandığını belirlemek gerekir. Saatin hitap ettiği kitle ve kullanım amacının belirlenmesi, ürünün kusursuz bir şekilde tasarlanmasında önemli rol oynar. Ardından saatin işlevsellik kriterleri ele alınabilir. Saatin zamanı gösteren bir mekanizmaya sahip olmasının yanında alarm, takvim veya kronometre gibi ekstra özelliklerinin olup olmayacağına karar verilmelidir. Bu sayede saatin işlevsellik kriterleri belirlenmiş olur. Bu süreçlerden sonra hedeflerle uyumlu malzeme seçimi yapılabilir. Çelik, altın, deri veya titanyum gibi malzemeler arasından en uygun olanlar seçilebilir.
  • Taslak çizimler: Saatin taslak çizimlerinin öne çıktığı bu aşamada; kasa, kadran tasarımları, renk kombinasyonları ve farklı tipografiler üzerinde durulur. Tasarıma dair eskizler çizilerek modelin detayları vurgulanır. Bu aşamada teknik çizimler için bilgisayar destekli programlarından ve 3D modelleme araçlarından faydalanılabilir.
  • Prototip oluşturma: Taslak çizim sürecinden sonra 3D baskı veya CNC işleme gibi yöntemlerle ürünlerin prototipi oluşturulur. Bu, tasarımların gerçekte nasıl görüneceğine dair ekibe fikir verir ve ürünü test etmeye olanak sunar. Gerekli durumlarda hedef kitleden geri bildirim alınarak düzenlemeler gerçekleştirilir. Üretim öncesinde malzeme ve üretim teknikleri üzerinde son araştırmalar yapılarak tüm süreçler netleştirilir.

Saat Parçalarının Üretimi

Saat tasarım süreçlerinin en önemli kısımlarından biri saat parçaları üretimidir. Karmaşık ve çok yönlü olan tasarım aşaması, hassasiyet ve titizlik gerektirir. Saatte yer alan her bir parça, özenli teknik işlemler sonucunda üretilir. Parça üretiminde kullanılan yaygın teknikler şunlardır:

  • Talaşlı işleme: Parça üretimi için CNC tezgahlarında metal bileşenlerden istenen parçalar alınarak tornalanır ve frezelenir. Talaşlı işleme saatin balans çarkları, dişlileri, vida ve yay üretimi için yapılır.
  • Döküm: Bu aşamada metal eritilerek farklı kalıplara dökülür ve kasa, kadran, bilezik gibi farklı parçaların üretimi gerçekleştirilir. Döküm işleminde altın, çelik veya pirinç gibi değişik malzemeler tercih edilebilir.
  • Presleme: Döküm işlemine ek olarak presleme tekniği de tercih edilebilir. Metal levhalar çeşitli kalıplarda preslenir ve saatin kasa, kadran gibi parçaları ortaya çıkar. Bu yöntem daha ucuz ve basit olmasıyla öne çıkar.
  • Ekstrüzyon: Uzun ve ince parçaları işlemek için kullanılan tekniklerden biri, ekstrüzyondur. Eritilmiş metalin bir kalıptan geçirilmesi ile kadran, kasa ve kayış gibi parçalar üretilir. İlgili teknik, çelik veya alüminyumdan üretilen parçalarda sık sık kullanılır.
  • Lazer kesim: Metal levha veya plastik aksamları olan saatlerde lazer ışığının kesim gücünden yararlanılabilir. Lazer kesim, en çok hassas ve incelikli saat tasarımlarında tercih edilir ve ortaya nitelikli işler çıkar.
  • Kaplama: Üretilen kasa veya kadran gibi parçalar, gümüş gibi farklı malzemelerle kaplanabilir. Bu, saatin estetik görünümünü güzelleştiren ve sağlamlığını artıran bir tekniktir.

Saat Montaj Süreci

Saat montajı için farklı parçalar bir araya getirilir ve birtakım özel aletler kullanılır. Saat ustaları ve bu alanda tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştirilen işlemlerde parçalar hassas bir şekilde yerleştirilir, özel ayarlamalar yapılır. Bu aşamada saatçi tornavidası, pense ve makas gibi ekipmanlar kullanılır. Gerekli durumlarda basınç test cihazı ile saatin su geçirmezliği test edilir. Saat montajı doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde ürünü uzun yıllar boyunca kullanmak mümkün olur. Saat montaj süreci şu şekilde ilerler:

  • Hareket montajı: Saat parça montajının ilk aşamasıdır. Bu süreçte denge çarkı ve yaylar ana plaka üzerine yerleştirilerek sabitlenir. Ardından dişliler de yerleştirilerek parçaların hareket işleyişi test edilir. Hareket testinden sonra parçalar yağlanır.
  • Kasa montajı: Hareket eden parçalar, kasa içine yerleştirilerek sabitlenir. Sonrasında kadran, arka kapak ve cam monte edilir. Kasa contaları takıldıktan sonra saat su geçirmezlik testine tabi tutulur.
  • Bilezik/kayış montajı: Saat gövdesi montajının ardından bilezik ve kayışların gövdeye monte edilme işlemi yapılır. Kasa bağlantısına takılan kayışların uzunluğu ayarlanır.

Montaj işleminin ardından saatin zaman ölçme tutarlılığı, parçalarının işlevselliği ve genel görünümü kontrol edilir. Gerekli durumlarda çeşitli düzenlemelerle saat en iyi formunu alır.

Kalite Kontrol ve Test Aşamaları

Kalite kontrol ve test süreci saat üretiminin son aşamasını oluşturur. Bu süreçte üretilen her bir saatin kusursuz şekilde şekilde çalışıp çalışmadığı ve estetik görünümü adına bazı testler gerçekleştirilir. Kalite kontrol süreci, her bir ürünün yüksek standartlarda üretilmesine yardım eder. Bu sayede kullanıcıların, mükemmel ve iyi tasarlanmış ürünler satın alması sağlanır. Kalite kontrol aşamasında su geçirmezlik test cihazı, kronometre, darbe test cihazı ve sıcaklık odası testi gibi değişik aletler ve yöntemler kullanılabilir. Kalite kontrol ve test aşamaları şöyle ilerler:

  • Görsel kontroller: Saatlerin kalite kontrol süreçlerinin ilk adımında ürünler çizik, leke ve benzeri kusurlar açısından incelenir. Kadran, logo ve çeşitli baskıların netliği kontrol edilir. Kasa ve kayışın genel görünümü estetik açından değerlendirilir.
  • Fonksiyonellik testleri: İşlevsellik test süreçlerinde saatin zaman ölçme doğruluğu test edilir. Kronometre ve zaman sinyalleri ile zaman doğruluğu ölçülür. Bunun yanında saatte var olan alarm, takvim, kronometre gibi parçaların düzgün biçimde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Saatin su geçirmezlik testi için ürünler belirli derinliklere kadar teste tabi tutulur.
  • Dayanıklılık testleri: Bu süreçte ürünler darbe, titreşim ve aşırı sıcak gibi durumlara karşı çeşitli testlerden geçer. Ayrıca kasa ve kayışların çizilme ve aşınmaya karşı dayanıklılığı da ölçülür.
  • Kalibrasyon: Son aşamada saatin zaman ölçme doğruluğu özel ayarlamalarla gerçekleştirilerek mekanizma üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır.

Özel Tasarım Saat Üretimi

Son yıllarda saat meraklıları tarafından tercih edilen özel tasarım saat modelleri, kullanıcıların aksesuarlarını kişiselleştirmesini sağlar. Herkesin hayalindeki modeli gerçeğe dönüştüren bu süreçte, saat tasarımcıları ve ustalar bir araya gelerek istenen modelin üretimini gerçekleştirir. Özel tasarım modeller için öncelikle kullanıcının estetik ve işlevsellik açısından beklentileri öğrenilir. Buna göre malzeme ve üretim teknikleri belirlenerek 3D baskı yöntemleri ile prototipler oluşturulur. Kullanıcının bu aşamada görüşleri alınarak üretim süreçlerine devam edilir. Saatin üretim süreçleri, süresi ve maliyetleri kullanıcıya sunulur. Üretilen saat, çeşitli test aşamalarından geçtikten sonra kullanıcıyla buluşur. Özel tasarım saat seçenekleri benzersiz bir aksesuara sahip olmak isteyenler için ideal bir seçenek olabilir.

Siz de farklı saat modellerini koleksiyonunuza eklemek istiyorsanız hayalinizdeki saat modeline kavuşmak için özel üretim modelleri tercih edebilir veya beğendiğiniz ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. Dünyanın en lüks saatleri için Ersa Saat’i hemen ziyaret edebilirsiniz.

Ana Sayfa

Menü

Sepetim

Profilim