• Anasayfa
  • Blog
  • Saat Tamiri Nasıl Yapılır? Püf Noktalarıyla Birlikte Saat Tamiri Rehberi
Yayınlanma Tarihi 11.06.2024 Saat Bilgileri

Saat Tamiri Nasıl Yapılır? Püf Noktalarıyla Birlikte Saat Tamiri Rehberi

Mısırlıların MÖ 4000 yılında bulduğu güneş saatinden, bugün kullanılan akıllı saatlere kadar insanlık tarihinin en çok kullandığı eşyalardan biri elbette ki saatler olmuştur. İnsanoğlu için değerli madenler her ne kadar değişse de en değerli hazinesi hep zaman olarak bilinir. Bu yüzden saatlerin icadı bu kadar eskilere dayanır. En değerli hazinenizin kullanım kılavuzu olan saatler bazen arızalanabilir. İstemsiz de olsa bakışlarınız hep kolunuza kayar ve saati öğrenemedikçe de canınız sıkılabilir. Evinizin konforunda saat tamiri yapabilmeniz için saat tamir rehberi sizlerle!

saat-tamiri-nasil-yapilir-banner

Temel Saat Tamiri Araçları

Saat tamiri işlemleri çoğu zaman ne kadar basit de olsa malzeme eksikliğinden dolayı sizleri zorlayabilir. Böyle durumlarla karşılaşmamanız için evinizde temel saat tamir kiti oluşturabilirsiniz. Kitinize şu araçları ekleyebilirsiniz:

  • Kasa açıcı
  • Büyüteç
  • Saatçi tornavidası seti
  • Saatçi cımbızı
  • Saat kadranı kaldırma kolu
  • Toz üfleyici
  • Gres ve yağ
  • Saatçi macunu
  • Yaylı pim çubuğu
  • Pim
  • Lokma çıkarıcı
  • Kasa sabitleyici

Kasa Açıcı

Arızanın nereden kaynaklandığını bulmak için kasayı arkasından açmanız gerekir. Bazı saatlerin kasa kapağı kaldırmalı üretilmiştir. Elinizde bir kasa açıcınız yoksa bu işlem uzun sürebilir yada kasa kadranında çizikler oluşturmanıza neden olabilir.

Saatçi Tornavidası Seti

Saat, kasasının içinde çok küçük vidalar barındıran bir cihazdır. Kasanın kapağını çıkardıktan sonra mekanizmayı sabitleyen vidaları sökebilmeniz için saatçilerin kullanımına yönelik üretilen küçük uçlu tornavidalara sahip olmanız gerekir.

Saat Kadranı Kaldırma Kolu

Kadranı saatten çıkarmak için ince eğimli uçlara sahip bu kollara ihtiyaç duyarsınız. Kadranı ve akrep - yelkovan ibrelerini dik bir şekilde çıkarmanız gerekir. Aksi takdirde mekanizmanın işleyişine ve hassas parçalarına zarar vermeniz kaçınılmazdır.

Saat Parçalarının Tanıtımı

Saatler her ne kadar çok fazla çeşide ayrılıp farklılaşsa da temel parçalar özünde hep aynıdır. İşte saati oluşturan o temel parçalar:

  • Kasa
  • Kadran
  • Kayış - Bilezik
  • Tepe
  • Kollar
  • Kristal - Cam
  • Bezel
  • Mekanizma
  • Zemberek

Kasa

Saatin kadranını, mekanizmasını ve tüm parçalarını içinde taşıyan metal yapıya kasa denir. Ana görevi, saatin hassas parçalarını sabitleyip korumaktır. Önü kristal, arkası metal bir kapak ile kapalıdır. Dış yapı özelliklerine göre oval, köşegen ve fıçı gibi çeşitleri bulunur.

Kadran

Saatin ekranı yada saatin yüzü diye adlandırabileceğiniz kısmı kadrandır. Camının altındaki üzerinde sayılar ve dakika çubuklarının yer aldığı görsel kısma kadran denir. Kadran, ince metal bir yapıdır. Bu yüzden kadran ile çalışırken şeklinin deforme olmamasına çok dikkat edilmelidir.

Zemberek

Mekanik saatlerde saati çalıştırmaya yarayan ana elemana zemberek denir. Zemberek, kıvrılarak gerilen bir yaydan oluşur. Saat kuruldukça yayın gerilimi artar ve üzerinde enerji depolar. Bu hareket enerjisi sayesinde gerilim enerjisi kaybolana kadar saat çalıştırılmış olur. Bazı saat modellerinde zemberek yayı, saat bileğinizde hareket halindeyken yer çekiminin etkisi ile otomatik olarak kurulur.

Yaygın Saat Sorunları ve Çözümleri

Günlük hayatta yada özel günlerde kolunuzdan çıkaramayacağınız ana aksesuar saatlerdir. Saatler çok hassas mekanizmalara sahip oldukları için bazen arızalar yada sorunlar ortaya çıkabilir. Saat mekanizması birbirine bağlı yapılardan, çarklardan ve vidalardan oluşur. Bazen bu yapıların parçalarından bazıları gevşeyebilir, bu da saatin çalışmamasına neden olur. Kasayı açıp tüm parçaları sıktığınızdan emin olduktan sonra sorun düzelecektir.

Saatiniz durduğunda kontrol etmeniz gereken ana etkenlerden biri de pildir. Kapağı kaldırdıktan sonra ilk yapmanız gereken pili değiştirmektir. Böylece çalışıp çalışmamasına göre arıza durumunu yorumlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken pili doğru yönde yerleştirmeye dikkat etmelisiniz, aksi takdirde saatiniz çalışmaz. Bazen de su geçiren bir saate sahipseniz kadranda su buharı kalmış olabilir. Böyle bir durumda kadrana direkt olarak fan tutmak, daha çok zarar verebilir. Bu yüzden parçaları birbirinden ayrılarak kurutmak, en mantıklı olan çözümdür. Kol saati sorunlarından bir diğeri ise kayış kopması yada bileziğin çıkmasıdır. Bu sorunu yedek pim ve yaylı pim çubuğu ile kolayca çözebilirsiniz.

Duvar saat tamiri yapacaksanız eğer kontrol etmeniz gereken ilk şey pil ve pil yataklarıdır. Pil yatakları zamanla oksitlenme yapabilir. Böyle durumlarda yatakları temizlemeniz gerekir. Temizlendiği halde çalışmıyorsa mekanizma içine uzanan pil ayağı da aynı şekilde oksitlenmiş olabilir, o da temizlenmelidir. Duvar saatiniz hala çalışmıyorsa dişlilere sıkışan tozdan dolayı olabilir. Uzun süre kullanım yada tozlu ortamlarda kullanım sonucunda böyle sorunlar ortaya çıkabilir. Çarkları hassas bir biçimde temizleyip taktıktan sonra saatiniz çalışacaktır.

Akıllı saat tamirinde ise genelde sorun bataryalardır. Ömrü dolan saat bataryası şişme yapabilir. Böyle durumlarda yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Bazen de saat şarj olmaz. Böyle durumlarda sorun saatin kilitlenmesi olabilir. Bunu çözmek ve saatin bataryasını resetlemek için yüksek amperli bir adaptörle şarj etmeyi deneyebilirsiniz.

Saat Tamiri Adımları Püf Noktaları ve İpuçları

Saat tamirinde öncelikli adım pili kontrol etmektir. Arka kapak açılır ve pil, yenisi ile değiştirilir. Pil değiştiği halde çalışmıyor ise önce kurma kolu sonra saat mekanizması kasadan çıkarılır. Bu işlemi yaparken kasa sabitleyicinizin olması işinizi kolaylaştırır. Sonraki işlem kadran ve ibrelerin yerinden çıkarılmasıdır. İşlemi gerçekleştirirken kaldırıcı kol kullanmaya özen gösterin. Çünkü akrep - yelkovan ve saniye ibreleri çok ince ve bükülmeye meyilli yapılardır. Mekanizmada yada kristalde nemli yapılanma var ise çok sıcak olmayacak şekilde kurutma makinesi tutulabilir. Eğer saatiniz garanti kapsamında ise bu işlemleri teknik serviste yaptırmanız gerekir. Siz de saat tamiri yapmadan önce Ersa Saat teknik servis bölümünden bilgi ve destek alabilirsiniz.

Dijital saat tamiri yapmak istiyorsanız öncelikle şarj kablosunu kontrol etmelisiniz. Kabloda temassızlık olup olmadığı kontrol edildikten sonra adaptörü de birkaç prizde ve cihazda deneyip şarj cihazının sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Cihaz sağlam ise saatinizi bir de bilgisayarınızda şarj etmeyi deneyebilirsiniz. Bu işlem kilitlenme sorunu çözmeye yardımcı olur. Ekran hala açılmıyor ise daha yüksek amperli bir adaptör kullanarak bataryaya reset atılır. Tüm bu işlemlere rağmen cihaz açılmıyor ise batarya değişimi için teknik servis ile iletişim kurulur.

Evlerimizde olmazsa olmaz duvar aksesuarlarından olan eşyalardan biri de saatlerdir. Evlerde bulunan tozlu ve nemli hava saatinizin arızalanmasına sebep olabilir. Öncelikle her saat çeşidinde yapılması gerektiği gibi pil değiştirilir. Sorun devam ediyorsa mekanizma büyük kadrandan ayrılır. Bundan sonra ilk bakmanız gereken yer, pillerin yatak kısmıdır. Bazen piller oksitlenme yaparak yataklara zarar verir. Eğer bir oksitlenme söz konusu ise sert bir cisimle yataklardaki oksitlenmeyi temizleyebilirsiniz. Yatakları temizlediğiniz halde saat çalışmıyor ise oksitlenme iç kısma devam etmiş demektir. Arka kapak açılır ve yatağın içeriye sarkan kısmı da oksitten arındırılır. Tüm bu işlerin sonunda hala çalışmıyorsa çarklarda toz birikmiş olabilir. Saatçi cımbızı yardımıyla mekanizmadaki çarklar çıkarılıp temizlenir ve eski sırasıyla yerine yerleştirilir.

Tüm bu saat tamiri işlemleri gözünüzü korkuttuysa siz de canlı destek ile Ersa Saat teknik servisine ulaşabilir ve üstün hizmet anlayışı ile saatinizi kolayca tamir ettirebilirsiniz.

Ana Sayfa

Menü

Sepetim

Profilim